Odvápňovač Kyselina Citronová E330 potravinářská 500g

Neohodnoceno
 

500 g

Dostupnost Skladem
Měrná cena 12 Kč / 100 g
59 Kč
   
Kategorie Kosmetické suroviny
 

Kyselina citronová je slabá trikarboxylová kyselina nacházející se v citrusových plodech. Je přírodní konzervační látkou a používá se jako dochucovací prostředek jídel, nealkoholických a alkoholických nápojů. 

Kyselina citronová se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, největší výskyt (největší koncentrace) je v citrónech a limetkách kde může dosáhnout až 8 % hmotnosti sušiny.

 

Odvápňování kyselinou citronovou

Při ohřívání tvrdé vody dochází k usazování vápenatých sloučenin - vodního kamene na topných tělesech spotřebičů. Vápenaté usazeniny jsou chemicky zásadité, takže stačí použít kyselinu a usazeniny se tím odstraní. Jenže v praxi je to složitější. Musíme použít takový prostředek, který je zdravotně nezávadný a nepoškodí čištěný přístroj, tedy plasty, kovy ani těsnění. Tomuto vyhovuje kyselina citrónová. Funguje stejně spolehlivě jako ocet, je také zdravotně nezávadná, ale není tak agresivní. Její ředění je asi dvě kávové lžičky na půl litru vody. Proti jejímu použití nelze mít žádné výhrady, protože je použita i v prodávaných výrobcích pro odvápňování.

Proč odvápňovat?

Prvním důvodem je ochrana spotřebiče. Vodní kámen vytváří na povrchu topných těles izolační vrstvu, která neumožňuje řádný prostup tepla do okolní vody. Tím se prodlužuje doba nutná k ohřevu vody a současně dochází k přehřívání topného tělesa, které může vést v případě silné vrstvy vodního kamene až k jeho zničení, nebo vypnutí jeho tepelné ochrany. Druhým důvodem je úspora elektrické energie. Protože vrstva vodního kamene prodlužuje dobu potřebnou k ohřevu, zvyšuje tím také spotřebu elektrické energie. Odvápněním tedy ušetříme i energii. Třetím, důvodem je ovlivnění chuti vysokým obsahem vápníku ve vodě a její znečištění olupujícími se částmi vodního kamene, které je dobře patrné především u varných konvic. Některé varné konvice mají pro zachycení těchto částeček dokonce mikrosítka v ústí nalévací hubice. Čtvrtým důvodem je hygiena. Na mikroskopicky velmi členitém povrchu vodního kamene začínají brzy bujet kolonie bakterií, které sice var zničí, ale které produkují často zdraví škodlivé látky. To je také důvod, proč se doporučuje po delším nepoužívání těchto spotřebičů je nejprve nechat uvařit jednu dávku vody a tu vylít.

Kdy odvápňovat?

U varných konvic poznáme nános vápenatých usazenin snadno, pohledem dovnitř. Vrstvu vodního kamene vidíme a tak si ji můžeme jednoduše ohlídat. Pokud necháme vrstvu vodního kamene přerůst, je varovným signálem prodloužení času ohřevu a  posledním varováním pokud konvice začne vypínat dříve, než voda vře. To se projeví především u konvic se skrytým topným tělesem. Kávovar, espreso ani pračka neposkytuje žádnou možnost, jak nános vodního kamene vidět, proto je vhodné odvápňovat pravidelně. Jak často je odvápnění nutné, záleží na četnosti používání přístroje a na tvrdosti vody. Zhruba je vhodné odvápňovat asi jednou za měsíc při častém používání. Také u kávovaru a espresa by varováním mělo být prodloužení času potřebného k výrobě kávy. Hrubé zanedbání potom povede k závadě.

Jak odvápňovat?

Obecně přístroje odvápníme naplněním místa s topnou spirálou odvápňovacím roztokem, který zahřejeme a necháme působit 30 až 60 minut. Varnou konvici odvápníme tak, že do ní vlijeme odvápňovací roztok, který zahřejeme. Nezahříváme však k bodu varu, ale jen tak, aby voda byla horká. Roztok necháme působit 30 až 60 minut. Poté roztok vylijeme a konvici vypláchneme. První vodu zahřátou na bod varu rovněž nevyužíváme. Zásobník kávovaru naplníme odvápňovacím roztokem a zapneme kávovar. Necháme protéct zhruba polovinu roztoku do konvice a kávovar na 30 minut vypneme. Poté jej znovu zapojíme a necháme protéct zbytek roztoku. Do zásobníku naplníme čistou vodu a kávovar opět zapneme. Horkou vodu z konvice vylijeme. Jednoduchá espresa hnaná tlakem páry (poznáme je podle tlakového uzávěru nádobky na vodu) naplníme roztokem, nasadíme držák na kávu (bez kávy) a necháme přes něj protlačit asi polovinu roztoku. Espreso vypneme a necháme roztok 30 minut působit. Poté opět zapojíme a necháme projít zbytek roztoku. Dalším krokem je propláchnutí čistou vodou, ale předtím musíme tento typ espresa nechat vychladnout, abychom se neopařili zbytkem páry při otevření tlakového uzávěru nádobky na vodu.

Espresa s tlakovým čerpadlem (mají zásobník na vodu bez tlakového uzávěru, ze kterého vodu nasávají) lze odvápňovat jen pokud to je uvedeno v návodu na použití. Zejména dražší modely mohou být vybaveny dekalcifikátorem, který bychom klasickým odvápněním zničili. Modely bez vestavěného dekalcifikátoru odvápňujeme obdobným způsobem jako jednoduchá espresa.

Do pračky proti usazování vodního kamene přidáváme k 1 pracímu cyklu 1 polévkovou lžíci (cca 20 g) kyseliny citronové. U velmi tvrdé vody je dobré přibližně jednou za měsíc nasypat do bubnu pračky jeden hrnek a nechat proběhnout prací cyklus naprázdno. Při použití bezfosfátových pracích prášků není potřeba pračku odvápňovat.

KYSELINA CITRÓNOVÁ MONOHYDRÁT

Komoditní zařazení: přídatná látka

Popis výrobku:regulátor kyselosti, antioxidant, sekvestrant: E 330 (kyselina citrónovámonohydrát).

Organoleptické parametry:vzhled: krystalická látka, krystaly nebo granulebarva: bílá až bezbarváchuť a vůně: silně kyselá chuť , bez zápachu.

Fyzikálně-chemicképarametry:Obsah kyseliny citrónové v bezvodé fázi min. 99,5 %Obsah vody max. 8,8 %As max. 1 mg/kgPb max. 0,5 mg/kgHg max. 1 mg/kg. Šťavelany max. 100 mg/kg po vysušení(vyjádřeno jako kyselina šťavelová)8 – 80 mesh min. 95 %. Výrobek splňuje požadavky Nařízení EU č.231/2012 v platném znění.

Mikrobiologicképarametry:Výrobek je v souladu s Nařízením Komise (ES) č. 2073/2005 kvalifikován jako mikrobiologicky neriziková potravina GMO. Výrobek neobsahuje geneticky modifikované organismy a nebylvyroben z geneticky modifikovaných surovin. Alergeny: výrobek neobsahuje alergenní složky uvedené v příloze č. 2 Nařízení(EU) č. 1169/2011 v platném znění.

Minimální trvanlivost: 24 měsíců od data výroby. Skladovací podmínky:v suchých, čistých, chladných skladech, v dobře uzavřených obalech.

Kyselina citrónová monohydrát na vzduchu zvětrává a tvrdne.

Doporučené použití adávkování:regulátor kyselosti, antioxidant, sekvestrantVhodnost použití a dávkování tohoto přípravku musí být odzkoušena výrobcem finálního produktu.

Poznámky a upozornění:Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku:Energetická hodnota 1184 kJ/ 286 kcalTuky 0 gz toho nasycené mastné kyseliny 0 gSacharidy 0 gz toho cukry 0 gBílkoviny 0 gSodík - gVláknina 0 g

Země původu CN.

Hmotnost 0.5 kg

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

Nevyplňujte toto pole:
 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.